26-30 Ağustos Zafer Haftası
1924 Yılından bu yana büyük bir coşku ile kutladığımız 30 Ağustos Zafer Bayramı, her sene bir çok insan tarafından sevinçler kutlanmaktadır. Bu tarihi mühim kılan olay ise Başkomutanlık Meydan Muharebesi adı ile bilinen Büyük Taarruz’dur. Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında yapılan, Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak bilinen Büyük Taarruz, 1 yıl gibi bir süre süren harekat sonunda ulaşılan zaferdir.

26 Ağustos 1922’de başlamış ve 30 Ağustos’ta Dumlupınar’ın Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın başkomutanlığında zaferle sonuçlanmıştır. Bu zafer milletimiz için sadece zafer ile sonuçlanmaklar kalmamış aynı zamanda meclisin açılması ile ilgili fiilen kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin de ilelebet payidar kalacağını da kanıtlamıştır. Bu zafer çağdaş uygarlığında simgesi haline gelmiştir. Her sene kutlanan bir çok bayram ve zaferin yanı sıra milletimiz bu büyük zaferi de kutlamaktadır. Bu zafer düşmana karşı işlenmiş kesin ve son hamleyi de gerçekleştirmiştir.
Düşman birliklerini Anadolu’dan atmak amacı ile planlanan ve gizli bir şekilde yürütülen harekatın komutanlığını Mustafa Kemal Atatürk yapmıştır. 20 Temmuz 1922’de oturumunda kendisine 4. Kez başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Atatürk, haziran ayında almış olduğu taarruz kararını gizli olarak yürütmüştür. Büyük Taarruz Ağustos 26’yı 27’sine bağlayan bir gece de Afyon’da başlatılmış ve Mustafa Kemal Atatürk’ün idare etmiş olduğu Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde imha edilerek zafer ile sonuçlanmıştır. Milli ruhun canlı tutulması ile ilgili önemin vurgulandığı törende Başkumandan Zaferi adı ile kutlanmıştır. Her türlü düşman gücünün alt edilebileceğini bizlere ve millete kanıtlayan zafer Büyük Taarruzdur. Bağımsız bir yaşamın temeli bu zafer ile birlikte atılmıştır. Halkın gücü ve Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliği ile bu zaferin şanı bugünlere dek taşınmıştır. ‘’Ya İstiklal Ya Ölüm’’ diyerek çıkılan bu yolda bir çok şehidimiz olmuş, kazanılan zaferin karşılığında bir çok evlat yitip gitmiştir. Bir milletin asla tutsak yaşamaması gerektiğini Mustafa Kemal Atatürk her zaman vurgulamış ve halk da bu görüşe oldukça destek vermiştir.
Zaferin kazanıldığı ilk zamanlar da kutlama için iki yıl beklenmiştir. Bunun nedeni ise 1923 yılının yeni Türkiye açısından yoğunluğunun çok fazla olmasıydı. Çal köyünde gerçekleştirilen ilk törende ise Meçhul Asker Abidesi’nin temelini Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Latife Hanım atmıştır. Zafer Bayramı Kanunu’nda 30 Ağustos Başkumandan Muharebesi günü kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanacağı da belirtilmiştir. Hava Kuvvetleri de ülke savunmasında büyük bir rol oynadığı için Tayyare Cemiyeti de 30 Ağustos tarihini ‘2Tayyare Bayramı’’ olarak adlandırmıştır. Her ne kadar zaman geçer ise geçsin o günün coşkusunu da hüznünü de milletimiz yaşamaya ve yaşatmaya devam etmektedir.