AKSARAY’IN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ
Aksaray; kuzeyde Kırşehir, doğuda Nevşehir, güneydoğuda Niğde, kuzeybatıda Ankara ile birlikte batı ve güneyden Konya illeri ile çevrili olup; Edirne, İstanbul, Ankara, Adana, İskenderun karayolları ile birlikte Samsun, Kayseri, Konya ve Antalya karayolları üzerinde yer almaktadır. Dünya üzerindeki konumu 33-35 derece doğu meridyenleri ile 38-39 derece kuzey paralelleri arasına denk gelmektedir. Yüzölçümü 7997 km² olan Aksaray ili Kuzey ve Güney Anadolu dağları birbirinden uzaklaştığından dolayı İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak kesmine girmektedir.
Aksaray ilimizin bitki örtüsü Bozkır İklimi’nin bitki örtüsü olan Bozkır bitkileridir. İklimi; kışları oldukça sert, yazları kurak olup yağışları azdır. İlin jeolojik yapısından da bahsedecek olursak; ikinci zamanın uzun sürmüş durgunluk dönemini takip eden üçüncü zaman; birçok orojenik ve volkanik hareketlerin olduğu, dünyanın gerek fiziki, gerekse biyolojik görünümünün bu zamanlara yaklaştığı zaman dilimidir. Bu zaman diliminde Alp-Himalaya sistemine giren genç dağlar oluşmaya başlarken, Türkiye’de bu hareketlilik kuzeyde Karadeniz Dağları’nı oluşturmuş ve İç Anadolu fazla etkilenmemiştir. Sadece bazı kıvrımlar yaratmış ve volkanik hareketlenmeler meydana gelmiştir. Bu yüzden güney ve doğu kesiminde oluşmuş volkanik araziler geniş yer kaplamaktadır. Bu volkanik dağların en önemlileri Hasan Dağı ve Melendiz Dağları’dır.
Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü’nün güneydoğusunda yer alan Aksaray, Hasan Dağı, Ekecik Dağı ve Melendiz Dağları gibi eski volkanik dağlardan püsküren lavların, beraberinde getirmiş olduğu platolar ve ovalardan oluştuğu için yüzey şekilleri itibariyle düzlüktür. Denizden 980 metre yükseklikte bulunan bu ilimiz, güneyinde Obruk Platosu’nun uzantısını ve Aksaray Ovası’nı içerir. Deniz etkisinden tamamen mahrum olan Aksaray’ın en önemli akarsuyu Uluırmak olup en önemli gölü ise Konya ve Ankara illeri ile beraber sınırlarını içerdikleri Tuz Gölü’dür. Tuz Gölü’nün yüzölçümü 2400 km² olup gölün çevresi bataklıklar ile çevrilidir. Bataklık dışında kalan alan ise çoraklaşmıştır. Gölün derinliği en fazla 1 metre olup deniz seviyesinden yüksekliği 899 metre’dir.
Aksaray su kaynakları bakımından 2 çeşit kaynak içermektedir. Kuzeyinde ve doğusunda çok sayıda fay ve vadi kaynakları barındırmaktadır. Bu kırık kaynaklardan çıkan sular ilk olarak gölleri oluşturur ve bu göllerde birleşerek Uluırmak’ın kaynağını oluştururlar. Hasan Dağı çevresinde ise kaynaklar genellikle vadi kaynaklıdır. Tuz Gölü ve Konya Ovası kısmında yer alan kaynaklar ise artezyen kuyuları şeklindedir.
Tüm coğrafi özelliklerini bahsettiğimiz Aksaray ili Merkez İlçe’si dahil olmak üzere 7 ilçe, 41 kasaba ve 146 köyden oluşmaktadır.
AKSARAY’IN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ Aksaray; kuzeyde Kırşehir, doğuda Nevşehir, güneydoğuda Niğde, kuzeybatıda Ankara ile birlikte batı ve güneyden Konya illeri ile çevrili olup; Edirne, İstanbul, Ankara, Adana, İskenderun karayolları ile birlikte Samsun, Kayseri, Konya ve Antalya karayolları üzerinde yer almaktadır. Dünya üzerindeki konumu 33-35 derece doğu meridyenleri ile 38-39 derece kuzey paralelleri arasına denk gelmektedir. Yüzölçümü 7997 km² olan Aksaray ili Kuzey ve Güney Anadolu dağları birbirinden uzaklaştığından dolayı İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak kesmine girmektedir. Aksaray ilimizin bitki örtüsü Bozkır İklimi’nin bitki örtüsü olan Bozkır bitkileridir. İklimi; kışları oldukça sert, yazları kurak olup yağışları azdır. İlin jeolojik yapısından da bahsedecek olursak; ikinci zamanın uzun sürmüş durgunluk dönemini takip eden üçüncü zaman; birçok orojenik ve volkanik hareketlerin olduğu, dünyanın gerek fiziki, gerekse biyolojik görünümünün bu zamanlara yaklaştığı zaman dilimidir. Bu zaman diliminde Alp-Himalaya sistemine giren genç dağlar oluşmaya başlarken, Türkiye’de bu hareketlilik kuzeyde Karadeniz Dağları’nı oluşturmuş ve İç Anadolu fazla etkilenmemiştir. Sadece bazı kıvrımlar yaratmış ve volkanik hareketlenmeler meydana gelmiştir. Bu yüzden güney ve doğu kesiminde oluşmuş volkanik araziler geniş yer kaplamaktadır. Bu volkanik dağların en önemlileri Hasan Dağı ve Melendiz Dağları’dır. Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü’nün güneydoğusunda yer alan Aksaray, Hasan Dağı, Ekecik Dağı ve Melendiz Dağları gibi eski volkanik dağlardan püsküren lavların, beraberinde getirmiş olduğu platolar ve ovalardan oluştuğu için yüzey şekilleri itibariyle düzlüktür. Denizden 980 metre yükseklikte bulunan bu ilimiz, güneyinde Obruk Platosu’nun uzantısını ve Aksaray Ovası’nı içerir. Deniz etkisinden tamamen mahrum olan Aksaray’ın en önemli akarsuyu Uluırmak olup en önemli gölü ise Konya ve Ankara illeri ile beraber sınırlarını içerdikleri Tuz Gölü’dür. Tuz Gölü’nün yüzölçümü 2400 km² olup gölün çevresi bataklıklar ile çevrilidir. Bataklık dışında kalan alan ise çoraklaşmıştır. Gölün derinliği en fazla 1 metre olup deniz seviyesinden yüksekliği 899 metre’dir. Aksaray su kaynakları bakımından 2 çeşit kaynak içermektedir. Kuzeyinde ve doğusunda çok sayıda fay ve vadi kaynakları barındırmaktadır. Bu kırık kaynaklardan çıkan sular ilk olarak gölleri oluşturur ve bu göllerde birleşerek Uluırmak’ın kaynağını oluştururlar. Hasan Dağı çevresinde ise kaynaklar genellikle vadi kaynaklıdır. Tuz Gölü ve Konya Ovası kısmında yer alan kaynaklar ise artezyen kuyuları şeklindedir. Tüm coğrafi özelliklerini bahsettiğimiz Aksaray ili Merkez İlçe’si dahil olmak üzere 7 ilçe, 41 kasaba ve 146 köyden oluşmaktadır.