YENİ ANADOLU KAPLANI AKSARAY
Tarih öncesi zamanlara değin coğrafi konumu nedeniyle ticaret yollarının üzerinde konumlanmış Aksaray ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Şehirde yaşayan nüfusun yüzde 70’i geçimini bu meslek kollarında sağlamaktadır. Sanayinin bu nedenle teşviğe açık olduğu Aksaray’da Devlet, tarımsal ve hayvansal alanda çalışmakta olan işgücünün daha verimli olan sanayi üretimi ile ilgili iş kollarına yönlendirilmesini hedeflemektedir. Bu da hayvancılık ve tarıma dayalı yan sanayi kollarında yatırım için şehrin cazibe merkezi olabileceği anlamına gelmektedir. İlin en önemli tarımsal ürünleri buğday, arpa, şeker pancarı, keten, mısır, patates, fasulye soğan ve kenevirdir. Bunların yanı sıra volkanik topraklarının sağladığı farklı özellikler sayesinde son derece kaliteli şaraplık üzümlerin yetiştiği bağlar da burada yer almaktadır.
Coğrafi uygunluğu sebebiyle geniş düzlüklere sahip Aksaray ekonomik özelliklerinden biri de hayvancılıktır. Bu platolarda bulunan verimli otlaklarda küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hayvan yetiştiriciliğine bağlı olarak da süt ve süt ürünlerine dayalı üretimde bulunmaktadır. Tarımsal ve hayvansal üretimlerin yanı sıra bölgenin Taşpınar Beldesi’nde ünü dünyaya yayılmış dokumaları ile halıcılık ve kilim dokumacılığı önemli bir gelir kaynağını oluşturmaktadır. Halıcılık üretimi beldede 13ncü yüzyıla değin uzanmaktadır. Bu dönemdeki tarihi kaynaklar bölgenin eski zamanlardan beri halı üretimi ve halıcılık ticaretinin merkezi olduğunu bildirmektedir. Doğal boyalar kullanılarak üretilen taşpınar halıları, TSE tarafından değerlendirilmeye alınmış nadir Anadolu Halılarındandır.
Aksaray ekonomik özelliklerine katkı sağlayan bir başka en önemli oluşum olan bölgede faaliyet gösteren iki bin beş yüzden fazla kişinin istihdam edildiği Organize Sanayi bölgesidir. Bölgenin iki bin yirmi beş istihdam hedefi on bindir. Aksaray kalkınmada öncelikli bölgeler arasında yer aldığından bu bölgede yatırım düşünen girişimcilerin devlet teşviklerinden faydalanması mümkündür. Otomotiv ve yan sanayi, tekstil, gıda, süt ve süt ürünleri sanayi, plastik ve kimya sanayi alanlarında pek çok üretici firmanın bulunduğu Aksaray OSB, şehrin Anadolu’nun sanayi şehirlerinden biri olma hedefiyle sürdürdüğü ilerleyişine ivme sağlamaktadır. Orta anadolu’nun tam ortasında yer alan konumu ile hem yurt dışına hem de yurt içi pazarlara üretim gerçekleştiren Aksaray, orta doğu pazarlarına ve Mersin limanına yakınlığı sebebiyle pek çok yeni yatırımın yapılabilmesini cazip hale getirmektedir. Gerek coğrafi konumu, gerekse de teşvik kanununun getirdiği uygun sermaye imkanları sebebiyle, yatırım ve sermaye artışı giderek arttırılan Aksaray ekonomik özellikleri ile ön plana çıkmaya aday bir ilimizdir.
YENİ ANADOLU KAPLANI AKSARAY Tarih öncesi zamanlara değin coğrafi konumu nedeniyle ticaret yollarının üzerinde konumlanmış Aksaray ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Şehirde yaşayan nüfusun yüzde 70’i geçimini bu meslek kollarında sağlamaktadır. Sanayinin bu nedenle teşviğe açık olduğu Aksaray’da Devlet, tarımsal ve hayvansal alanda çalışmakta olan işgücünün daha verimli olan sanayi üretimi ile ilgili iş kollarına yönlendirilmesini hedeflemektedir. Bu da hayvancılık ve tarıma dayalı yan sanayi kollarında yatırım için şehrin cazibe merkezi olabileceği anlamına gelmektedir. İlin en önemli tarımsal ürünleri buğday, arpa, şeker pancarı, keten, mısır, patates, fasulye soğan ve kenevirdir. Bunların yanı sıra volkanik topraklarının sağladığı farklı özellikler sayesinde son derece kaliteli şaraplık üzümlerin yetiştiği bağlar da burada yer almaktadır. Coğrafi uygunluğu sebebiyle geniş düzlüklere sahip Aksaray ekonomik özelliklerinden biri de hayvancılıktır. Bu platolarda bulunan verimli otlaklarda küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hayvan yetiştiriciliğine bağlı olarak da süt ve süt ürünlerine dayalı üretimde bulunmaktadır. Tarımsal ve hayvansal üretimlerin yanı sıra bölgenin Taşpınar Beldesi’nde ünü dünyaya yayılmış dokumaları ile halıcılık ve kilim dokumacılığı önemli bir gelir kaynağını oluşturmaktadır. Halıcılık üretimi beldede 13ncü yüzyıla değin uzanmaktadır. Bu dönemdeki tarihi kaynaklar bölgenin eski zamanlardan beri halı üretimi ve halıcılık ticaretinin merkezi olduğunu bildirmektedir. Doğal boyalar kullanılarak üretilen taşpınar halıları, TSE tarafından değerlendirilmeye alınmış nadir Anadolu Halılarındandır. Aksaray ekonomik özelliklerine katkı sağlayan bir başka en önemli oluşum olan bölgede faaliyet gösteren iki bin beş yüzden fazla kişinin istihdam edildiği Organize Sanayi bölgesidir. Bölgenin iki bin yirmi beş istihdam hedefi on bindir. Aksaray kalkınmada öncelikli bölgeler arasında yer aldığından bu bölgede yatırım düşünen girişimcilerin devlet teşviklerinden faydalanması mümkündür. Otomotiv ve yan sanayi, tekstil, gıda, süt ve süt ürünleri sanayi, plastik ve kimya sanayi alanlarında pek çok üretici firmanın bulunduğu Aksaray OSB, şehrin Anadolu’nun sanayi şehirlerinden biri olma hedefiyle sürdürdüğü ilerleyişine ivme sağlamaktadır. Orta anadolu’nun tam ortasında yer alan konumu ile hem yurt dışına hem de yurt içi pazarlara üretim gerçekleştiren Aksaray, orta doğu pazarlarına ve Mersin limanına yakınlığı sebebiyle pek çok yeni yatırımın yapılabilmesini cazip hale getirmektedir. Gerek coğrafi konumu, gerekse de teşvik kanununun getirdiği uygun sermaye imkanları sebebiyle, yatırım ve sermaye artışı giderek arttırılan Aksaray ekonomik özellikleri ile ön plana çıkmaya aday bir ilimizdir.