NABİZADE NAZIM
İstanbul’da doğan, Nabizade Nazım’ın doğum tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 1862 yılında doğduğu tahmin edilmektedir. Nabizade Nazım, Sübyan Mektebi, Fevziye Rüşdiyesi, Beşiktaş Askeri Rüşdiyesi ve Mühendishane-i Berr-i Hümayun İdadisi’nde eğitimini tamamlamıştır. Sonrasında Topçu Teğmen rütbesinde askerlik hayatını devam ettiren Nebizade Nazım, Erkan-ı Harbiyeyi de bitirerek 1886 yılında Kurmay Yüzbaşılığa yükselmiştir. Matematik ve Askerlik derslerinde öğretmenlik yapan Nabizade Nazım, sonrasında görev için Suriye’ye gönderilmiştir. İki yıl Suriye’de kalan Nabizade Nazım, 1890 yılında İstanbul’a dönmüştür. İstanbul’a döndükten sonra kemik veremine yakalanmış, Haydarpaşa Hastanesinde tedavi görmüş ancak iyileşememiş ve 1893 yılında ölmüştür.
Başarılı bir eğitim ve askerlik hayatı olan Nabizade Nazım, aynı zamanda oldukça edebi bir kişiliktir. Daha öğrencilik yıllarındayken, 1880 yılında Vakit Gazetesi’nde A.Nazım imzasıyla, “Esaret” adlı bir denemesi yayınlanan Nabizade Nazım, tüm askerlik hayatı boyunca edebiyatla ilgilenmiş ve sürekli yazmıştır. 1890 yılında Suriye’den İstanbul’a geri döndüğü zaman, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olan “Karabibik” adlı romanını yazan Nabizade Nazım, dönemin bilim dergilerinden kabul edilen Servet-i Fünun dergisinin de ilk yazarlarındandır.
Şiir, bilimsel makale, roman ve denemeler yazan Nabizade Nazım’ın romantizm akımından etkilenen şiirleri ve bilimsel makaleleri birçok dergi ve gazetede yayımlanmıştır. Ancak Nabizade Nazım her ne kadar şiirler yazmış olsa da şiir alanında pek de başarılı olduğu söylenemez. Nabizade Nazım daha çok roman alanında başarılı olmuştur. İlk köy romanı olan Karabibik’ten sonra, Zehra adlı romanı yayımlanmıştır. Zehra adlı romanı ilk psikolojik roman denemelerinden biridir. Bu romana tam olarak psikolojik roman türünün bir örneği denilemese de içinde oldukça fazla psikolojik öğeler barındıran ilk roman olduğu kabul edilmektedir.
Nabizade Nazım Resimleri