Ehliyet Dersleri
Günümüzde ehliyet almak isteyen adayların bazı dersleri alarak belli bir sınav sonrasında başarılı olmaları gerekmektedir. Adaylara sürücü kursu tarafından ileri eğitim teknikleri ile verilecek temel ehliyet dersleri sonrasında elektronik ortamda yapılan sınavlar ile başarı tespiti yapılmaktadır. Temel olarak trafik, motor ve ilk yardım derslerini alıp yazılı sınavda başarılı olan adaylar uygulamalı direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Trafik dersinde kişiye genel trafik kuralları ve bu kurallara uyulmaması durumunda ne gibi sorunlarla karşılaşılabileceği anlatılmaktadır. Diğer bir temel ders olan motor derslerinde ise kişinin aracın motorunu tanımasına yönelik bilgiler verilir. Bu bilgiler ilerleyen zamanlarda motor ve araç aksamında çıkabilecek sorunlara karşın kişiyi bilgilendirmeyi amaçlar. Son olarak ilk yardım derslerinde kişiye herhangi bir kaza durumunda ilk yardımın nasıl yapılabileceği anlatılır. Bu derslerin asıl amacı trafikte kişilerin dikkatinin ve bilinçli bir şekilde araç kullanımının sağlanmasıdır.
Derslerin işlenişi
Özellikle teorik derslerin uygulamalı ehliyet derslerinden bir adım daha dezavantajlı olduğunu ve kişinin aklından daha çabuk çıktığını söylemek gerekir. Bu gibi bir dezavantajın bulunmasına karşın teorik derslerde kişi için oldukça önemli derslerdir. Bu nedenle sürücü kursları tarafından kişiye verilen teorik derslere oldukça fazla dikkat edilir. Özellikle kurslarda bulunan simülatör ve projeksiyon aletleri verimli bir dersin işlenebilmesinin en gerekli öğeleridir. Bu şekilde derslerden adayların maksimum verimi alması ve geleceğe dair iyi birer sürücü olmaları sağlanır.
Ders saatleri ve devamsızlık durumu
Derslerin saatleri MEB tarafından belirlenmiş olup bütün kurslara standart bir sayıda olmaktadır. Fakat tabi ki de kurs dersin işlenişine göre toplam saati aynı tutarak saatlerde oynama yapabilmektedir. Genel olarak verilmiş saat dilimi motor, ilkyardım ve trafik derslerine bölünür. Kişi bu derslere katılmak mecburiyetindedir. Toplam ehliyet dersi saatinin %20’si kadar devamsızlık hakkı bulunan adaylar bu sınırı aştıklarında otomatik olarak sınava girme şanslarını kaybederler. Herhangi bir mazeret durumunda kurs ile iletişime geçerek durumu bildirmek ve %20’lik dilimi doldurmamaya dikkat etmek kişinin en büyük sorumluluklarından birisidir. Verilen bu temel eğitim sonrası kişi sınava hazır hale gelmiş olur.