Menenjit Hastalığı
Çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu beyin zarlarının beyin dokusunu da zedeleyebilen, beyin-omurilik sıvısında hücresel ve biyokimyasal değişikliklerle ve semptom olarak klinikte belirleyici nörolojik-sinirsel bulgularla karkterize akut veya kronik tehlikeli bir hastalıktır. Etkenler başta bakteriler (meningokok), virüsler, funguslar ve parazitler içinde yer alan çeşitli etkenler menenjit nedeni olabilirler.
Günün Güzel Sözü : Yitirdiğin herşeyde kazandığın birşey vardır.Kazandığın herşeyde biraz yitirdiklerin.Bu yüzden birileri ısınıp dururken,dinmez üşümelerim.Hayat karşına nasıl çıkarsa çıksın,seni ne kadar yıpratırsa yıpratsın,Sakın!Vazgeçme ve Unutma; EĞER HAYALLERİN OLMAZSA;BAŞKASININ HAYALİ OLAMAZSIN!…
Menenjitlerin etiyolojik (hastalık sebebiyle) ilgili dağılım, yaş, coğrafi farklılıklar, mevsim, populasyonun belirli etkenlere karşı aşılı olup olmaması, genetik yapı, sosyo-ekonomik koşullar önemli rol oynar. Menenjitlerin %90’ından fazlası 3 ay ile 10 yaş arası çocuklarda görülür. Hastalık boğaz bölgesinde bekleyen menenjit mikroorganizmaları, vücut direncinin düşmesini fırsat bilerek kana geçer oradan da beyin zarlarına ulaşır. Etkenin beyin zarlarına yerleşmesinden sonra (2-10 gün) hastalık belirtileri ortaya çıkar.
Yeni doğanlarda nörolojik bulgular silik veya yoktur. Genellikle süt emmeme, kusma, huzursuzluk, ağlama, uyuklama, solunum düzensizlikleri vardır. Eğer klasik menenjit tablosu oluşursa, ateş, kusma irritabalite, uyuklama, somnolans (uzun süre dalgınlık) ve ağlama krizleri dikkat çeker. Büyük çocuklar ve yetişkinlerde akut bakteriyel menenjit de ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, kusma ve fotofobi ile başlar. Konvilziyonlar (kas titremeleri), menenjitin ilk işareti olabilir. Deliriyum, irritabilite, ajitasyon (ruhsal gerilim içinde titreme ve silkinme), dalgınlık, konfüzyon (zihin karşılığı) ve koma görülebilir. Oluşan kas kasılması ile ense sertliği görülür. Hasta oturtulunca dizlerini büker, yine hastanın başı gergin durumda bacakları bükülü durumda ve karın çekik olarak yatar (tüfek tetiği biçiminde yatış). Bazı hallerde ise sırt kaslarının spazmından dolayı hasta yay gibi gerilebilir. Ayrıca meningokok menenjt olgularının çoğunda deri döküntüleri (peteşiyal veya purpurik) görülür. Yüksek ateş ve karın ağrıları ile birlikte şok gelişebilir.