MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ VE BEŞ HECECİLER
Milli edebiyat dönemi 1911-1923 yılları arasında ortaya çıkan bir edebi dönem bir edebi harekettir. Bu dönemde Selanik de çıkarılan “Genç Kalemler” dergisinde Ömer Seyfettin’ e ait “Yeni Lisan” adlı makalenin yayınlanmasıyla başlar. Milli edebiyat ismi ilk kez bu dergide zikredilirken aynı zamanda dilde sadeleşme ilk amaç olarak benimsenmiştir.
Bu dönem sanatçıları şiirde her ne kadar Fecr-i Ati topluluğunun izinden gitmiş olsalar da genel olarak tek amaçları dilimizi tamamen sadeleştirmektir. Ve yabancı sözcükleri dilimizden atmaktır. Dönem sanatçıları o tarihe kadar ki bütün edebiyatları taklitçilikle suçlamış ve bunu tüm eserlerinde ortaya koymuşlardır. Divan edebiyatını doğu edebiyatı taklitçiliğiyle doğuyu da batının taklitçiliğiyle suçlamışlardır. Şiirlerinde daha çok kişisel konulara yönelen Milli Edebiyatçılar hikaye ve romanlarında ise kahramanlık, 1.dünya savaşı, milliyetçilik düşüncesi ve o günün sosyal ve siyasi meselelerini kendilerine konu edinmişlerdir. Bu eserler tamamen İstanbul odaklı çıkarılmış olup bu dönem yazarları günlük konuşma diliyle yazışma dilini özdeşleştirmişlerdir. İlk amaçları olan dilde sadeleşmeyi tamamen uygulamışlar Arapça, Farsça tüm kelimeler ve sıfat tamlamalarını dilden atmışlardır. Yabancı dillerden dilimize geçmiş dil bilgisi kurallarını yok saymışlar, Türkiye Türkçe’ sinin konuşulması ve yazılmasını esas kılmışlardır. Beş hececiler ise yine bu dönemde ortaya çıkmışlar ve Milli Edebiyat döneminin esaslarını benimsemiş şairlerdir. Beş hececiler şiirimizden aruzu atmışlar yerine hece ölçüsünü getirmişlerdir. Tek eksikleri şiirde de günlük konuşma dilini tercih etmişlerdir. Ve ayrıca hece ölçüsünün çok gelişmiş olmamasından dolayı sadece 11’li ve 14’lü ölçüleri benimsemişlerdir. Bu dönemdeki beş hececiler ise şunlardır; Halit Fahri Ozansoy, Enis Behiç Koryürek, Yusuf Ziya Ortaç, Orhan Seyfi Orhon, Faruk Nafiz Çamlıbel’dir.
Milli edebiyat dönemi diğer yazarları ise; Ömer Seyfettin, Yahya Kemal Beyatlı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Mehmet Fuat Köprülü gibi pek çok yazar da bu dönemde yerini almıştır.